Glas s planine

Otvaranje izložbe i promocija knjige

6. travnja 2023.

Bijaše lijepa treća korizmena nedjelja u Masnoj Luci. Vedra i hladna. U 10 sati u crkvi sv. Ilije molio se put križa iz Molitvenika fra Anđela Nuića, a nakon puta križa slavili smo svetu misu. Put križa predmolio je fra Marko Galić, a misu je, uz koncelebraciju fra Petra Krasića, slavio fra Josip Vlašić. Na misi je pjevanje predvodio Glazbeni sastav Eterno.

Nakon mise preselili smo se u galeriju gdje je upriličeno otvaranje izložbe splitske slikarice Karin Grenc i promocija knjige/molitvenika fra Josipa Vlašića. I izložba i knjiga nose isti naslov: Pred križem. Program je vodila Višnja Spajić. Prigodnim osvrtom na knjigu, u kojoj su otiskani i prikazi puta križa izloženi na izložbi, prisutnima se obratio Mario Bušić, ravnatelj Matice hrvatske – Ogranak Grude, koja je izdavač naslova. Nakon njega prisutne je pozdravio fra Josip Vlašić pojasnivši kako se dogodio ovaj spoj riječi i slike objedinjen u knjigu Pred križem. Osobito se zahvalio umjetnici Karin i izrazio radost da će postaje njenog križnog puta ostati u Masnoj Luci i krasiti buduću kapelicu. Potom je riječ uzela Karin Grenc. Zahvalila je Bogu za nadahnuće i kratko je opisala kako su nastajale spomenute postaje koje je akrilnim bojama oslikala na starom drvetu.

Na koncu, prije otvaranja izložbe, Višnja je pročitala tekst Tomislava Ćavara, povjesničara umjetnosti, koji nije fizički mogao biti prisutan na otvaranju. U svom osvrtu na izložene radove umjetnice Karin, između ostalog Ćavar je istaknuo: “U prikazu Kristovog raspeća na drvenim gredama u gotičkoj izduženosti ruku, nogu i lica, naglašava duhovnost i stremljenje ka nebu. Krist kojeg prikazuje Karin, nije Krist Pantokrator, sudac, iz čijih usta izlazi mač i prijetnja, već Krist čovjek, koji osjeća bol i patnju, On je jedan od nas.”

Nakon razgledanja izložbe, koju je moguće vidjeti nedjeljom nakon svetih misa, a u drugom terminu po dogovoru, posjetitelji su ostali u zajedništvu ispred Franjevačke kuće molitve.

Podijeli s prijateljima